fbpx

Ma már szinte minden eszközből létezik „okos” változat. Ez a kifejezés általában azt jelenti, hogy valamilyen plusz szenzor, AI, szoftver, illetve robotika segítségével egy jóval fejlettebb, „önállóbb” eszközt használhatunk. A napelemekkel sincs ez másképp. Az alábbiakban be is mutatunk két olyan okos napelem kiegészítőt, amelyek jelenleg a legmodernebb megoldásokat nyújtják.

Okos napelem inverterek – nem csak okos házakhoz

Az inverter a napelemes rendszer lelke, viszont igencsak sokféle márka és típus létezik ebből az alkatrészből is. Alapvetően az inverter segít abban, hogy a napelem modulok megfelelően szabályozva működhessenek. Ezen kívül a napelemből származó egyenáramot váltóárammá alakítja. Ez azt jelenti, hogy megfelelően használható elektromos áramot kapunk a segítségével. Az okos napelem inverterek azonban még ennél is többet tudnak. A megszokott inverterekhez képest ugyanis napelem modulonként képesek szabályozni azok teljesítményét. Segítségükkel akkor is megfelelően tud termelni az adott solar modul, ha például az félárnyékba kerül vagy koszolódik valami miatt. Ezen kívül a smart inverter segítségével modulonként manuálisan is beállítható az egész rendszer, és a panelcsere is egyszerűbb, hiszen a hibákat pontosan jelzi.

Okos napkövető rendszerek smart védelemmel

A smart inverter egységek mellett léteznek olyan napkövető tartószerkezetek, amelyek a napraforgó elvén úgy állítják be a modulok dőlésszögét, hogy azokat a legjobban érhesse a nap. Ebben az esetben egy olyan profi érzékelős rendszer hangolja be modulonként az irányt, ami maximálisan segíti kihasználni a Nap energiáját. A Greenplan kínálatában olyan egyedileg fejlesztett napkövető rendszer található, amely még az időjárási viszonyokat is érzékeli. Nagy szél esetén például biztonsági funkcióra kapcsolva védi a modulokat, hóeséskor pedig képes saját magát hómentesíteni. Tökéletes napelem parkokhoz, nagyobb telepekhez és olyan területekhez ahol nincs védett tér a modulok számára.

Megéri az okos rendszer?

Az okos napelem inverter, illetve az okos napelemes rendszer akkor éri meg igazán, ha rendszeres használattal, olyan teljesítményben gondolkodunk, ami lefedi legalább egy átlagos családi ház igényeit. Ezért például alkalmanként használt nyaralókhoz nem biztos, hogy költséghatékony lesz a legmodernebb okos napelem rendszer telepítése. Azonban az olyan épületeknél, amiket rendszeresen használnak, főleg, ha kifejezetten változékony az időjárás – kivétel nélkül tökéletes választás az okos napelem rendszer.

Ezen kívül cégek, vállalatok napelem parkjaihoz a smart rendszer ma már a legmodernebb választást jelenti. A smart rendszerrel ugyanis valóban olyan működést érhetünk el, amely a leghatékonyabban használja fel a napenergiát.

Ha pedig többet szeretne megtudni a saját fejlesztésű smart napelem tartószerkezetünkről, vegye fel velünk a kapcsolatot!